„Christus Iesus, caput anguli: Krisztus Jézus a szegletkő”

– olvasta föl az alapkő feliratát az egybegyűlteknek Molnár Zsolt plébános atya. – Igen, a mi szegletkövünk Jézus, és jó már az alapkövet is úgy letenni, hogy ezt tudjuk. Az alapkő olyan, mint a templom magja: elvetjük, és ápoljuk, hogy kinőjön belőle a templom.

Egy egyházközség életében egészen rendkívüli lehetőség az, hogy templomot építtet.

Nagyon ritkán adatik meg ez a lehetőség. Azzal kezdődött a templomépítés folyamata, hogy elkezdtük az előző templom felújítását. Ahogy felszedtük a padlót, megtaláltuk a régi templomnak a falait. A Szent Erzsébet templom a XVIII. században épült, a korábbi templom több száz évvel korábban, és megint eltelt több száz év, amikor lehetőségünk van arra, hogy most egy nagyobb templomot építsünk.

szentlélek-alapkő07
2016-04-28-8886
2016-04-28-8916
szentlélek_rajz

„Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, s a szegletkő maga Krisztus Jézus. Ő tartja össze az egész épületet, belőle nő ki az Úr szent temploma. Ti is benne épültök egybe a Lélek közreműködésével az Isten hajlékává.” (Ef 2,20)

 

2015. május 23-án, szombaton Veresegyház megtartotta a Szentlélek templom alapkő-letételi ünnepségét. Részlet dr Beer Miklós váci megyéspüspök ünnepi beszéséből:

"Mindható Istenünk, Mennyei atyánk. Áldásodat kérjük erre az alapító okiratra és alapkőre, hogy szándékod szerint épülhessen fel az új Szentlélek templom a te dicsőségedre és híveid javára. Hittel valljuk, hogy fiadban Jézus Krisztusban adtál nekünk szilárd biztonságos alapot minden vállalkozásunkban. Ő az a szegletkő, amelyre nyugodtan építhetünk jövőt, marandó értékeket. Legyen ez az alapító okirat számunka Krisztus evangéliumának is jelképe. (...)"

Alapkő anyaga: váci homokkő
Mérete: 35 x 35 x 30 cm.
Tömege kb. 70 kg.
Alapkő készítője: Konkoly György helyi kőszobrász restaurátor

Teremtő Lélek különszám az alapkőletételről   megnézem!>

szentlélek_alapkő
szentlélek_alapkő02
szentlélek_alapkő03